‘Me fal miku im, me spektrin e autizmit!’

‘Me fal miku im ,me spektrin e autizmit!’

Kete kohe me ka ngacmuar meraku dhe ideja, se si munden tia dilnin mbane, prinderit te cilet kane nje femije ose me shume me spektrin e autizmit. Megjithate, nuk do te ndalem ne shpjegimin apo kuptimin e tij. Dua ti drejtohem pikerisht atyre personave, te cilet jane jashte ketij realiteti qe pervec meshires pa kuptim qe tregojne per ta, nuk arrijne te kuptojne asgje nga bota e tyre. Tani po te drejtohem pikerisht ty, qe sjelljet e tij i shikon me frike, e per me teper, largohesh. Pa mendo pak, sa here ka lare e ke ferkuar duart, ne mos i ke djegur prej alkolit, vetdemtim i paqellimshem, pergjate pandemise? Po po, ti ke bere te njejten sjellje perseritese si nje femije me spektrin e autizmit. Mendohu edhe nje here, sa proteste, inat, mllef ndjeve brenda teje sepse u detyrove te heqesh dore nga rutina jote? Sa here qave, shave, mallkove e sa pjata theve? Po po ,ti ke bere nje sjellje pikerisht si nje femije me spektrin e autizmit.

Tani kthehu dhe mendo, sa nena dhe femije perjetuan dhune fizike dhe psikologjike ne keto dite pandemie? Epo me vjen keq ta them, por autizmi, edhe pse jo gjithmone,  ta ofron me shumice kete dhimbje, kjo per shkak se ai nuk mund te kuptohet na shumica prej jush. Nje pyetje tjeter, drejtuar ty qe mbron me cdo forme familjen tende. Pse u distancove nga cdo gje, shkepute cdo kontakt fizik me boten jashte? Me fal, por ne syrin tim, ti nuk ke ndryshim ne shkeputjen e marredhenieve dhe interesave, nga femijet me spektrin e autizmit. Te dy jeni egocentrik te berthamave tuaja.

Kam edhe nje merak tjeter, i cili me rendon shume personalisht. Per ata individe, qe u ndjene te braktisur, ne meshire te fatit, qe sajuan ku e ku nje vakt per femijet, qe lotuan te pashprese ne keto dite te veshtira, qe u lane ne harrese e zoti e di nese dikush ka trokitur ne deren e tyre. Nese ndjeni pikellim per kato familje, mendoni qe brenda nje femije me spektrin e autizmit, egziston  nje shpirt plot ngjyra, nje bote e madhe e cila pret shikimin, interesimin, perkrahjen, pranimin, dashurine, sikunder ne qe mund ti kerkojme me fjale te gjitha keto.  Distancimin social, te cilin askush nuk e mirepriti por eshte i detyruar, eshte sinonim i mos integritetit dhe distances sociale qe femija me spektrin e autizmit vendos. Qendrimi im eshte nxites, ftues dhe pranues. Mendoj se kjo situate pandemie, me gjithe ndryshimin e zinxhirit te funksionimit tone, le hapesire per te thene se ju prinder te ketyre femijeve jeni Heronj.’Me fal miku im me spektrin e autizmit, qe nuk te paskam kuptuar’.