Vetbesimi te femijet!

Vetbesimi te femijet.

‘Nese rrisni nje femije me vetbesim, ju e keni pajisur femijen tuaj me nje arme te forte per jeten’.

Per te formuar vetbesimin te femijet, nevojiten perpjekje te vazhdueshme. Vetbesimi te femijet , fillon te formohet ne baze te qendrimit dhe menyres se komunikimit qe ne kemi me femijen tone.  Kjo do te thote qe, per te nxitur vetbesimin te femijet, ne duhet te jemi prezente por edhe te vemendshem ndaj sjelljeve te femijes.  Prindi duhet te nxise femijen ne  ne menyre progresive, persa i perket iniciatives, nderveprimit, imajinates etj.  Femijet duhet te ushqehen   me besim. Pra, pritshmerite ndaj femijes duhet te jene favorizuese dhe mbeshtetese ne qellimin me te larte te femijes. Liria e veprimit dhe liria e zgjedhjes,  duke hequr dore nga pozicioni mbrojtes i prindit, do ta mesoje femijen te qendroje i forte ne kembet e veta. Perballja me mosrealizimin si duhet te dickaje, duhet te perforcohet me fjale mbeshtetese dhe jo denigruese. Te lesh femijen te gaboje, ne ato hapsira te cilat nuk prekin mireqenuen e tij , eshte mesim i mire per te . Femija duhet te kete pavaresi ne veprimet e tij, sepse nxitet pepjekjet e vazhduara dhe e ben te mos heqi dore. Shprehja e lavderimit dhe e krenarise te femija , e mbush ate me pozitivitet dhe besim ne vete. Marrja e mendimit dhe perfshirja ne vendimmarrje e femijes ne familje, eshte nje tjeter pike ku duhet te fokusohen prinderit, per te rritur vetbesimin e femijes.

Disa veprime ne dukje te thjeshta, kane nje impakt shume te madh te femijet, i cili i ndihmon ata te rrisin vetbesimin. Ju mund te beni pjese te komunikimit me femijet tuaj , shprehjet e me poshtme:

‘Te lumte, Bravo!’

‘Kam besim te ty!’

‘Ti mund tja dalesh!’

‘Jam krenar per ty!’

‘Uau, jam e bafasuar nga Ty!’

Ky forme komunikimi, ju sjell e afer me femijen. Femija ka vemendjen, kujdesin, vlersimin tuaj per te. Femijet besojne verberisht ne fjalet e prinderve, ndaj qendrimi juaj e ben ate te ndihet plote vlera.